Velkommen til Värdshuset Vita Älgen
Velkommen til Värdshuset Vita Älgen
Information

Gästlista
Läs mer >>

Grön Station Åmotfors
Läs mer >>

Varför endast beställning?
Läs mer >>

Mattraditioner
Läs mer >>

Vädret?
Läs mer >>

Älgblogg
Läs mer >>

Bokförlaget
Läs mer >>

 

Nyheter

Åmotfors
[ Artikel daterad: 1/1/2006 | Senast uppdaterad: 3/1/2005 ]

Åmotfors ligger i Eda Kommune. Eda er en vakker grensekommune med nesten 9.000 innbyggere, fordelt på de tre tettstedene Charlottenberg, Åmotfors og Koppom. Eda er berømt som det eneste sted i verden med en hvit elgstamme.

 

 

-  ligger i Eda Kommun og er omkranset av 4 store sjøer (se kart under). Bysjön i nord strekker seg nesten til Charlottenberg. Mot sør ligger Nysockensjön med forbindelse til Bergsjön og som nesten når sentrum av Arvika (30.000 innbyggere , Sveriges innerste havneby med kanalforbindelse både til Stockholm og Gøteborg).  Tvillingsjøene Hugn - nordvest - og Räncken mot vest, omkranser den vakre golfbanen; Noresund. 

Det er 10 – 15 minutter fra Åmotfors til Charlottenberg og Koppom. Charlottenberg er kommunens sentrum. I handlegaten er det livlig grensehandel og høylytt norsk. Olav Thon har et stort kjöpesenter her. Koppom representerer mer av det gamle bondesamfunnet, men her finnes også rester av kollektivbevegelse og politisk engasjement. Nevner og det lille tettstedet Skillingmark. En vakker bygd som passeres rett etter grensen - hvis du kjører ”Sukkerveien” fra Norge.  

I Åmotfors bor det 2.500 mennesker og er bl.a. kjent for Sveriges høyeste industritetthet. I "Åmot" (på folkemunne) finner du spennende industribedrifter som Antiphon, Coffe Queen, Norma Precision, Rør&Smide, og Wermland Paper.

 

 

Representanter for den blomstrende industrien i Åmotfors;


 

Grunnlaget for den blomstrende industrivirksomheten er skog og skogsindustri. Men impulsene har og kommet fra reisende. Pilgrimsveien til Nidaros passerte her. Senere kom den gamle Kongeveien (fra St.Petersburg til Helsinki, Stockholm og Oslo). Helt fra 1700-tallet var det rast her på Vertshuset. I 1871  kom toget og hovedforbindelsen mellom Oslo og Stockholm. Nærmeste stopp for togene mellom Oslo og Stockholm, er Charlottenberg. Togene mellom Oslo og Karlstad stopper i Åmotfors, og korresponderer med videre tog til Stockholm.

Til handel finner du små og hyggelige forretninger. Den viktigste er dagligvarehandelen Konsum hvor du også kan bestille vin&sprit fra Systembolagets liste. Post&Frisør og bank,eiendomsmegler . Ønsker du deg rimelige møbler av høy kvalitet er Fabrikklagret stedet. Sveriges best besøkte pol er i Charlottenberg, mens remediene får du på apoteket i Åmotfors.

Kirke, helsestasjon og bibliotek finner du og i sentrum. Edas beste pizza og en øl får du hos Åmot Pizzeria alle dager frem til 22.00.  

På den gamle Norma-fabrikken finner du Eda Skans Museum som viser utstilling fra beredskapstiden (på norsk; Krigen), samt hendelser rundt grensetvister fra 1644 til 1905.

Fritid er lett i Åmotfors. Den mest populære syssel er jakt. Egen skytebane er derfor obligatorisk. Også fiske byr det seg rikelige muligheter for. Kanoledene er også mange. Kart, telt og kano får du leie. Golf og  minigolfbane har vi også i Åmotfors, men har du noen gang spilt fotballgolf? Om ikke kan Södra Fjäll by deg muligheten. Eller liker du å ri?

I vintersesongen er det godt med skiløyper. Valfjället har fine slalåmbakker ned Sveriges sørligste fjell. Vi har også egen lysløype i Åmotfors. 

I sommersesongen er det fine badeplasser med flytebrygger både på Haganäset i Bysjön og på Lögarberget i Åmotfors (Nysockensjön). På Haganäset er det også camping.

Kjällarmesteren på Vita Älgen liker seg best med bok og kontemplative blikk over skog og vann. Edvard Munch mente at det måtte finnes en egen nisje for geskjeftighet i helvete.  Skulle virketrang likevel melde seg er det mye hyggelig og ta seg til i Åmotfors.


LÄNKAR

Rör o Smide - Vittensten

Åmotfors Båtklubb

HAL

Informasjon om Värmland

Eda Kommun

Norma

Svenska kyrkan Åmotfors

Skillingsmark.se

Västra Värmland

Antiphon AB

Wermland Paper

Kongsberg Automotive

Eiendomskjöp i Eda

Ottebol

Trägårdfäreningen

Haganäset Camping

Wermland Paper Antiphon Norma